Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ – ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", ανακατατάξεις θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι περίπου 115.000 φετινοί υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Οι υποψήφιοι θα έχουν να επιλέξουν τμήματα τα οποία θα συμπεριληφθούν εκ νέου στο μηχανογραφικό, κάτι που θα προσθέσει και νέες θέσεις εισακτέων. Ομως, ο τελικός αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς θα κοπούν θέσεις από τμήματα χαμηλής ζήτησης, αλλά και οι θέσεις που δίνονταν σε αποφοίτους παλαιότερων ετών. Ετσι, υπολογίζεται ότι οι θέσεις θα είναι περίπου 70.000 σε σχέση με τις 78.000 πέρυσι.
Ο τελικός προγραμματισμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, ωστόσο ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες και τις πληροφορίες της «Κ», τα ακόλουθα:
  • Θα προστεθούν έξι τμήματα ΤΕΙ στις συνολικά 529 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που είχαν συμπεριληφθεί στο περυσινό μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για έξι τμήματα από τα 24, τα οποία δεν είχαν δεχθεί εισακτέους το 2011, στα γνωστικά αντικείμενα του Τουρισμού, των Ιχθυοκαλλιεργειών και των Βιολογικών Καλλιεργειών και τη Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, η οποία θα ενταχθεί στις σχολές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.
  • Θα μειωθεί ο αριθμός θέσεων, κυρίως σε περιφερειακά ιδρύματα. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να μείνει ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα οριστούν για τα κεντρικά (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Και αυτό, διότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη η πίεση των γονέων τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ΑΕΙ της περιοχής τους, χωρίς να επιβαρυνθούν τα έξοδα της φοιτητικής «μετανάστευσης».
  • Καταργείται από φέτος η κατηγορία των υποψηφίων - αποφοίτων των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) των δύο τελευταίων ετών, που έως πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό για να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση.
Αλλαγές εξετάζονται και στο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και με βάση κοινωνικά κριτήρια, μόλις ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση του ισχύοντος συστήματος. Οι αλλαγές κρίνονται αναγκαίες λόγω των στρεβλώσεων που προέκυψαν, κυρίως εξαιτίας των πολύ χαμηλών βαθμολογίων που είχαν επιτυχόντες σε ΑΕΙ.
Ειδικότερα, ώς το 2010 οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών, εάν εισάγονταν σε κάποιο ΑΕΙ, έπαιρναν μετεγγραφή σε ομοειδή σχολή της αρεσκείας τους. Από το 2011 το σύστημα άλλαξε και οι υποψήφιοι διεκδίκησαν ξεχωριστές θέσεις σε κάθε ΑΕΙ (συνολικά 8.040). Αποτέλεσμα ήταν να εισαχθούν υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικά, με 1.885 μόρια στη Φιλολογία Αθήνας (η βάση ήταν 17.261 μ.), με 2.604 μ. στο Μαθηματικό Αθήνας (η βάση ήταν 15.769 μ.), με 7.258 μ. στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ (η βάση ήταν 21.715 μ.). Μία από τις προτάσεις που έχουν τεθεί είναι οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών να διεκδικούν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε σχολή, αλλά για να εισαχθούν να πρέπει να έχουν τουλάχιστον τα μόρια του τελευταίου επιτυχόντος σε ομοειδή σχολή από τη γενική κατηγορία υποψηφίων. Για παράδειγμα, στην Ιατρική Αθηνών δίνονται 30 θέσεις για παιδιά πολυτέκνων οικογενειών. Για να καταλάβει κάποιος μία από αυτές τις θέσεις, πρέπει να έχει τη βάση εισαγωγής στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης (παραδοσιακά έχει τη χαμηλότερη βάση μεταξύ των 7 Ιατρικών της χώρας).
Η πρόταση αποτελεί συνδυασμό του προηγούμενου με το υπάρχον σύστημα. Το υπουργείο, δεν μελετά την επαναφορά του προηγούμενου συστήματος των μετεγγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου